Sfaturi pentru vorbirea în public: cum să vă relaxați, să vă concentrați și să străluciți la următoarea prezentare
Ar putea fi să faci o prezentare la serviciu, să dai un toast din inimă la nunta prietenului tău sau să vorbești cu clasa copilului tău în ziua carierei. Indiferent cât de serioasă sau festivă ar fi ocazie, cei mai mulți oameni se confruntă cu niște nervozități de a vorbi în public. De fapt, cercetătorii raportează continuu că vorbirea în public este una dintre cele mai importante anxietăți sociale. Indiferent de evenimentul la care vorbiți, este esențial să rostiți un discurs clar, captivant și care să vă transmită punctul de vedere.
Iată 11 sfaturi pentru a vorbi în public pentru a vă ajuta să excelați data viitoare când va trebui să vorbiți în fața unui public.
1. Scrie-ți prezentarea
Creați o schiță a discursului pentru a organiza conținutul. Chiar dacă va fi un discurs rapid de unul sau două minute, scrierea unui focus pentru început, mijloc și sfârșit vă poate ajuta să vă concentrați asupra ideilor cheie pe care doriți să le transmiteți.
Dacă poți scrie întregul discurs, fă-o. Oricum poți ajunge să improvizezi anumite părți, dar cu cât te poți pregăti mai mult, cu atât discursul tău va fi mai fluid. Susan Cain, autoarea cărții Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking, scrie că pregătirea vorbirii este deosebit de utilă pentru introvertiți, deoarece vor obține o mai bună înțelegere a modului în care se vor prezenta- ceea ce poate spori încrederea.
2. Începe tare
Atrageți devreme atenția publicului. Puteți face acest lucru prin începerea discursului cu o statistică surprinzătoare, o glumă sau o anecdotă interesantă. YPO, o comunitate globală de conducere nonprofit de directori executivi, oferă câteva exemple de deschideri de discurs care atrage atenția:
- Folosiți un citat bine-cunoscut sau care provoacă gândirea, care este relevant pentru discursul dvs.
- Pune o întrebare „ce ar fi dacă” pentru a atrage publicul.
- Urcă pe scenă și… așteaptă. Pauza silențioasă poate atrage toate privirile spre tine.
- Creați un deschizător de un-doi pași combinând mai multe tehnici. De exemplu, deschideți cu o statistică surprinzătoare, apoi continuați cu câteva secunde de tăcere.
3. Fii tu însuți
Dacă sunteți îngrijorat de vorbitul în public, ar putea fi tentant să încercați să emulați vorbitori publici mai celebri sau chiar să vă retrageți doar la citirea discursului sau a fișelor de notițe. Lipsa autenticității va trece.
În schimb, Toastmasters International recomandă să păstrați tonul conversațional în timp ce îmbrățișați propriul stil unic. Aceasta înseamnă să evitați utilizarea cuvintelor prea complicate atunci când este posibil și să folosiți discursul scris ca punct de plecare, nu ca ceva pe care îl recitați.
Și dacă faci o greșeală în timp ce vorbești? Nu vă faceți griji și nu vă cereți scuze. Publicul te înrădăcinează, așa că trebuie doar să reiei de unde ai rămas și să mergi mai departe.
4. Practică
Practica merge mână în mână cu primele trei sfaturi. Modul în care discursul tău apare cu voce tare în comparație cu modul în care se citește în capul tău poate fi foarte diferit. Exersarea unui discurs vă permite să:
- Pregătiți ritmul și pauzele pentru un impact optim.
- Asigurați-vă că puteți să vă pronunțați clar și cu încredere discursul.
- Simțiți-vă mai confortabil cu mesajul pe care îl transmiteți.
- Testează-ți deschiderea, mai ales dacă ai de gând să spui o glumă.
Exersează în fața unei oglinzi și în fața unui prieten, dacă este posibil. Dacă aveți nevoie să vă memorați discursul, împărțiți-l în bucăți și lucrați la memorarea câte o parte la un moment dat. Chunking este un principiu cognitiv care afirmă că informația este mai ușor stocată atunci când este descompusă în bucăți. Pentru discursuri care durează câteva minute, folosiți fragmentarea pentru a aborda o secțiune la un moment dat, apoi împletește-le în pregătire.
5. Stimulează-te
În vorbirea în public, ritmul este viteza cu care vorbești. Vorbește prea repede și s-ar putea ca publicul să nu te poată înțelege sau să înțeleagă subiectul. Vorbește prea încet și pot deveni plictisiți sau frustrați. Trucul, potrivit Toastmasters, este să-ți schimbi ritmul. De exemplu, vorbiți repede pentru a transmite urgență sau vorbiți încet pentru a crea tensiune.
Ai putea să te trezești că vorbești repede, chiar dacă nu ai de gând să faci asta. Uneori, vorbitorii fac asta din nervozitate. Pentru a vă ajuta să vă încetiniți, încercați să vorbiți cu o voce tare și să articulați prea mult. Ambele te vor forța să încetinești. În plus, puteți scrie pauze în note pentru a vă reaminti să respirați și să vă schimbați ritmul.
6. Îmbrăcați-vă pentru succes
O femeie zâmbitoare ține un discurs în fața unui grup mic de oameni.
Deși nu poți controla neapărat fiecare detaliu al unui discurs, poți controla cum arăți. Îmbrăcați-vă cu haine confortabile, care să vă facă să vă simțiți bine cu voi înșivă. Acest lucru te ajută să te simți încrezător.
Asta nu înseamnă că ar trebui să te îmbraci jos. BBC a vorbit cu profesioniști în relații umane și coaching de carieră despre îmbrăcăminte la locul de muncă, iar consensul a fost că ar trebui să observați ceea ce poartă de obicei alții la locul de muncă și apoi să vă puneți înclinația personală. Acest lucru emană un sentiment de apartenență, în timp ce vă ajută să vă evidențiați suficient pentru a fi recunoscut ca lider.
7. Pregătiți-vă pentru ce este mai rău
Ar putea suna contraintuitiv, dar imaginarea celui mai rău scenariu care s-ar putea întâmpla în timpul discursului te-ar putea ajuta să te calmezi. Într-un articol pentru Clinica Mayo, Craig N. Sawchuk, PhD, LP, sugerează că atunci când ți-e frică de ceva, s-ar putea să supraestimezi cât de rău va fi.
În schimb, gândește-te la ce s-ar putea întâmpla mai rău și apoi gândește-te la cel mai bun răspuns posibil. Făcând acest lucru are ca efect minimizarea fricii, ceea ce vă poate crește echilibrul după timpul vorbirii.
8. Vizitați spațiul în prealabil
Un bărbat stă la o sală de curs în fața unei săli mari de ședințe plină de scaune goale.
Nu lăsați un aspect surprinzător al locului să vă deraieze discursul. O configurație care implică un podium (sau lipsa unuia), platformă sau scenă poate părea nouă și tulburătoare dacă este drastic diferită de locul în care ați exersat.
Înainte de un discurs, plimbați-vă în jurul locului, dacă puteți. Atinge podiumul. Dacă aveți de gând să țineți un microfon, țineți-l și plimbați-vă cu el înainte de discurs. Uită-te la primele rânduri, astfel încât să ai o idee unde să te uiți în timp ce rostești discursul.
9. Investiți publicul
O mulțime dintr-o sală mare de ședințe ridică mâinile.
Dacă doriți să vă mențineți publicul atârnat de fiecare cuvânt, faceți-l să fie participanți activi la discursul dvs.
O modalitate de a face acest lucru poate fi să ceri un anumit tip de mișcare fizică, cum ar fi o ridicare a mâinii dacă oamenii se identifică cu ceva. Puteți chiar să cereți oamenilor să strige răspunsuri la o întrebare sau să cereți unui membru al publicului să vi se alăture pe scenă, ca parte a prezentării. Doar asigurați-vă că, orice ați face, se potrivește subiectului și tonului discursului.
10. Faceți contact vizual
Deși poate părea mai ușor să te uiți în spatele sălii și nu la publicul tău, există câteva motive pentru a face contact vizual.
Potrivit National Speakers Association, doriți să faceți o conexiune cu publicul. Dacă vă uitați de la ei în timp ce vorbiți, legătura nu se face niciodată. În schimb, mișcă-ți ochii peste public, oprindu-te pe oameni individuali din când în când.
Privind la audiență., vă va permite, de asemenea, să măsurați recepția discursului. Acest lucru vă poate ajuta să vă dați seama când să schimbați vitezele sau să înfășurați la un anumit moment.
11. Solicitați feedback
Doi bărbați în costum vorbesc în timp ce unul dintre bărbați arată un document în mână.
Deveniți mai bun în vorbirea în public solicitând feedback-ul publicului. În funcție de setare, acest lucru se poate face în mod formal (cum ar fi un sondaj rapid prin e-mail la locul de muncă) sau informal (întrebând persoanele în care aveți încredere ce părere au despre discursul dvs.).
Nu vă lăsați copleșiți de feedback. Identificați zonele pe care știți că le puteți îmbunătăți și faceți mici modificări în fiecare discurs. Dacă sunteți serios să vă perfecționați abilitățile de vorbire, alăturați-vă unui grup precum Toastmasters International, care vă oferă posibilitatea de a practica vorbirea în public și de a obține feedback într-un cadru de susținere.
Deveniți un vorbitor public mai bun
La un moment dat în viața ta, va trebui să vorbești în fața unui grup. Nu este întotdeauna ușor, dar cu pregătire, practică și o viziune realistă asupra sarcinii pe care o aveți la îndemână, puteți aborda următoarea intervenție de vorbire în public cu încredere și un mesaj semnificativ.