5. Stăpânește-ți comportamentul nonverbal
Unul dintre cele mai fascinante lucruri despre vorbitul în public este că comportamentul nostru nonverbal comunică mai mult decât cuvintele pe care le spunem. Când am studiat sute de ore de discuții TED, am fost șocați să constatăm că vorbitorii au primit aceleași evaluări, indiferent dacă spectatorii au vizionat discuțiile în mut sau cu sunet. Și mai surprinzător a fost că oamenii puteau prezice cu exactitate în primele șapte secunde dacă discuția va avea succes. Nebunește, nu? Cercetarea a mai descoperit că tacticile de vorbire în public, cum ar fi gesturile mâinii, zâmbetul și varietatea vocală sunt esențiale pentru captivarea publicului.
Câteva alte sfaturi importante pentru vorbirea nonverbală:
Nu vă autoblocați. Când devenim nervoși, avem tendința să încercăm să minimizăm spațiul pe care corpul nostru îl ocupă. De asemenea, încercăm în mod subconștient să ne baricadăm corpul față de public cu brațele încrucișate sau un podium. Recomand să țineți un pointer sau un microfon. Acest lucru ar putea părea contraintuitiv, dar te obligă să-ți deblochezi brațele și îngreunează punerea mâinilor în buzunare.
Purtați o geantă. Comunicarea nonverbală depășește corpul în culorile pe care le purtăm, haine și accesorii. Un set de cercetări a constatat că oamenii care poartă mai mult de un lucru – cum ar fi o poșetă și o servietă sau o servietă și o haină sunt percepuți a fi mai puțin organizați și mai uituși. Înainte de a merge la o întâlnire sau un eveniment, asigurați-vă că vă consolidați bagajele, lăsați paltoane și lucruri suplimentare în mașină sau oferiți-vă haina recepționerei pentru a nu fi nevoit să o duceți cu voi.
Evitați auto-atingerea. Vrei să eviți câteva semne nervoase ale limbajului corpului când vorbești. Cele mai comune semnale nervoase ale limbajului corpului sunt gesturile de auto-atingere. Mai exact, vrei să eviți să-ți storci mâinile, să-ți spargi degetele, să-ți atingi fața sau părul sau să-ți muști buzele. Dacă trebuie să țineți un pointer, acesta îți poate ancora mâinile.
6. Canalizează-ți frica
Cercetătorii emit ipoteza că această frică intensă de a vorbi în public vine din evoluție. În trecut, când oamenii erau amenințați de prădători mari, a trăi în grup era o abilitate de supraviețuire de bază, iar separarea de orice fel ar însemna cu siguranță moartea. Este posibil să fi evoluat în frica de a vorbi în public – și are sens. Ce situație întruchipează acest tip de separare mai mult decât a sta singur în fața unei încăperi pline de oameni? La un nivel profund, oamenii se tem că publicul lor îi va respinge.
Cercetătorii de la Quantified Communications și-au folosit analizatorul software pentru a compara modelele celor mai bune discursuri. Ei au descoperit că cei mai încrezători vorbitori demonstrează cu 22,6% mai multă pasiune decât vorbitorii emotivi, ceea ce înseamnă că livrarea lor prezintă genul de energie și implicare care indică că sunt cu adevărat pasionați de subiectul lor.
O altă teorie afirmă că atunci când intrăm într-o stare de anxietate socială, care este obișnuită în vorbitul în public, capacitatea noastră de a înțelege fețele furioase este sporită. Într-un studiu din 2009, psihologul Matthias Wieser a măsurat răspunsurile creierului participanților la imagini furioase, fericite și neutre. Pentru a provoca anxietate, Wieser le-a spus unora dintre participanți că ar trebui să țină un discurs. Participanții anxioși au fost semnificativ mai sensibili la imaginile furioase decât la cele fericite sau neutre, dar restul participanților nu au prezentat aceeași părtinire. Este ușor de văzut cum acest fenomen devine un cerc vicios în contextul vorbirii în public. Când începem nervoși, indiferent cât de mulți oameni zâmbesc sau dă din cap, suntem predispuși să ne blocăm pe singura persoană care pare supărată, ceea ce ne face și mai nervoși.
Dacă sunteți nervos în legătură cu un discurs viitor, canalizați acea energie nervoasă pentru a vă demonstra pasiunea pentru subiectul în cauză, în timp ce împărtășiți cele mai bune perspective cu publicul. Nervozitatea și entuziasmul sunt două emoții surori. Când simți că inima îți bate bate, reîncadează asta ca emoție.
Pași de acțiune:
Folosește gesturi cu mâinile! O modalitate de a calma mâinile nervoase este să le oferiți o mișcare intenționată. La cursuirle LEARN&GO veți afla cele 20 de gesturi preferate ale mâinii pentru discursuri și cum le puteți folosi. Acest lucru vă va ajuta să vă canalizați nervii în gesturi entuziasmate și pasionale.
Învinge anxietatea de performanță. Dacă aveți o anxietate cu adevărat severă, încercați cei 7 pași ai mei pentru a învinge anxietatea de performanță. Aceasta este o abordare mai sistematică pe care o puteți lua pentru a lupta împotriva acelor nervi.
7. Aflați cum să lucrați cu scena
Ai prezență pe scenă? Am creat o formulă pentru a învăța cum să lucrezi pe o scenă ca un profesionist și să câștigi mulțimea. Ideea mea cea mare: nu păși, mișcă-te intenționat. Când avem adrenalină care pompa prin corp, avem tendința de a păși pe scenă. Este o modalitate de a ne scoate toți nervii din corpul nostru. Mulți vorbitori fac acest lucru în mod subconștient și adesea nu au idee că publicul este forțat să-i privească ca la o minge într-un meci de tenis.