Când vă exersați vorbirea, nu uitați de limbajul corpului, pe lângă limbajul verbal. Iată câteva sfaturi nonverbale pentru tine:

Revendică scena.

Limbajul trupului încrezător înseamnă ocuparea spațiului. Plantați ambele picioare (nu stați de parcă ar trebui să faceți ceva…), întoarceți-vă umerii pe spate (nu arătați ca o broască țestoasă) și păstrați-vă trunchiul deblocat (ar trebui să-ți folosești mâinile, nu să le ascunzi!).
Îți poți înfrumuseța poveștile cu gesturi ale mâinilor, reconstituiri sau voci? Publicul adoră asta. Nu există prea ciudat într-un discurs.
Când faci o glumă, râzi cu publicul. Când urci pe scenă sau spui lucruri dulci despre temă, zâmbește. Te va încălzi și te va ajuta cu emoțiile.

Sfaturi rapide pentru discurs1

Mai am câteva sfaturi rapide pentru prezentare de care ar trebui să țineți cont:

Când aveți îndoieli, cereți permisiunea: dacă vă îngrijorează că o glumă este prea jenantă sau nepotrivită, atunci întrebați un prieten sau cereți aprobarea. Mai bine să ai grijă decât să-mi pară rău.

Limbajul corpului este cel mai apropiat lucru de citirea minții și o abilitate pe care oricine o poate învăța.

Deși cheia succesului atât în ​​relațiile personale, cât și în cele profesionale constă în capacitatea ta de a comunica bine, nu cuvintele pe care le folosești, ci indiciile tale nonverbale sau „limbajul corpului” vorbesc cel mai tare.

Când comunicăm cu cineva față în față, transmitem informații și înțelegere prin 3 elemente diferite – limbajul corpului, vocea și cuvintele.

Mulți oameni cred adesea că cuvintele formează cea mai mare parte a comunicării. În realitate, lucrurile vizibile pe care le arătăm sunt cele care comunică cea mai mare parte a mesajului, deoarece aici se formează percepțiile celor mai mulți oameni – din ceea ce pot vedea.

În unele cazuri, ceea ce iese din gură și ceea ce comunicați prin limbajul corpului poate fi două lucruri total diferite. Dacă spui un lucru, dar limbajul tău corporal spune altceva, vei trimite un mesaj mixt. Când se confruntă cu aceasta, ascultătorul trebuie să aleagă dacă să creadă mesajul tău verbal sau nonverbal. Deoarece limbajul corpului este un limbaj natural, inconștient, care transmite adevăratele sentimente și intenții tale, probabil că vor alege mesajul nonverbal.

Deci, în timp ce cuvintele reale reprezintă doar o mică parte din mesaj, pentru a reduce riscul de a trimite mesaje mixte, este important să te gândești la modul în care propriul tău limbaj corporal poate funcționa pentru tine sau împotriva ta. Fiind mai conștient, atunci când aveți conversații față în față, puteți întâlni credibilitate, seriozitate și autoritate.