Puțini sunt imuni la teama de a vorbi în public. LEARN&GO vă oferă 10 sfaturi pentru a calma nervii și pentru a oferi discursuri memorabile.
Iată cele 10 sfaturi ale mele pentru vorbitul în public:
1. Emoția este normală. Practicați și pregătiți-vă!
Toți oamenii simt niște reacții fiziologice, cum ar fi bătăi inimii și mâini tremurânde. Nu asociați aceste sentimente cu sentimentul că vă veți face de râs sau să vă simțiți prost. Unele emoții sunt bune, constructive. Adrenalina care te face să transpiri te face, de asemenea, mai alert și gata să dai cea mai bună performanță.
Cel mai bun mod de a depăși anxietatea este să vă pregătiți, să vă pregătiți și să vă pregătiți mai mult. Fă-ți timp pentru a-ți examina notele de mai multe ori. Odată ce ați devenit confortabil cu materialul, exersați – mult. Înregistrați-vă video sau cereți unui prieten să vă critice performanța.
2. Cunoaște-ți publicul. Discursul tău este despre ei, nu despre tine.
Înainte de a începe să vă creați mesajul, luați în considerare cui este destinat mesajul. Află cât mai multe despre ascultătorii tăi. Acest lucru vă va ajuta să determinați alegerea cuvintelor, nivelul de informații, modelul organizațional și aspectul motivațional.
3. Organizați-vă materialul în cel mai eficient mod pentru a vă atinge scopul.
Creați cadrul pentru discursul tău. Scrieți subiectul, scopul general, scopul specific, ideea centrală și punctele principale. Asigurați-vă că atrageți atenția publicului în primele 30 de secunde.
4. Urmăriți feedback-ul și adaptați-vă la acesta.
Păstrați atenția asupra publicului. Evaluați-le reacțiile, ajustați-vă mesajul și rămâneți flexibil. Susținerea unui discurs predefinit va garanta că veți pierde atenția sau îi veți deruta chiar și pe cei mai devotați ascultători.
5. Lasă-ți personalitatea să vorbească.
Fii tu însuți, nu devii un cap vorbitor – în orice tip de comunicare. Vei stabili o credibilitate mai bună dacă personalitatea ta strălucește, iar publicul tău va avea încredere în ceea ce ai de spus dacă te poate vedea ca pe o persoană reală.